У п'ятницю, 9 вересня, в університеті відбувся майстер-клас з надання домедичної допомоги в умовах бойових дій за участі парамедиків польської фундації "Брати". Навчання провели для інтернів Івано-Франківського національного медичного університету.

Представник польської фундації "Брати" парамедик Бартоломей  Марковський пропонував для молодих лікарів різні ситуативні задачі, наполягав на озвученні дій під час відпрацювання навичок. «Озвучуйте та коментуйте свої дії, коли надаєте домедичну допомогу умовному потерпілому. Так зможете краще запам'ятати, що та як робити послідовно», – радить польський  парамедик Марковський. Коли слід приступати до серцево-легеневої реанімації потерпілого, що записувати в його медичну карту, як прикрити себе в разі бомбардування під час надання домедичної допомоги – про це та інше йшлося на тригодинному занятті.

«Навчання пройшли на одному диханні, всі були залучені до роботи, інформацію подавали чітко, структоровано, лаконічно», – поділилися враженнями учасники. Більшість присутніх на тренінгу неодноразово проходила такі навчання й також інструктує інших. Учасники майтер-класу кажуть, що відпрацьовувати навички не є  зайвим, тим паче у супроводі фахівців. Серед таких інтерн першого року навчання за спеціальністю «Радіологія, радіаційна медицина» Лілія Мусійчук.

«В умовах бойових дій перш за все необхідно перевірити дихання, ураження верхніх і нижніх кінцівок, шиї і зупинити посилену кровотечу. Найбільший відсоток смертей серед військових саме від кровотеч і травм грудної клітки», – говорить Лілія Мусійчук. Дівчина проводить схожі навчання разом з командою інструкторів організації «Seb&Co» під керівництвом професора Вадима Сулими. «Проводимо навчання з березня, – розповідає Лілія. – Спочатку орієнтувалися на цивільне населення, однак проводили курси і для спецслужб, і для підрозділів територіальної оборони».

94509f6f 62e3 4e1e b7e7 5cbe3f06553d

Олег Януш, майбутній хірург, а нині інтерн другого року навчання, прийшов на заняття у військовій формі. З 25 березня хлопець у лавах ЗСУ. «Із початком повномасштабного вторгнення росії відчув брак спеціальних знань про те, як надавати допомогу саме під час активних воєнних дій. Як бойовому медику роти мені особливо цікавими були саме тактичні моменти, що робити «тут» і «зараз», щоб надати необхідну медичну допомогу під час обстрілу чи конкретного поранення», – поділився Олег.

Зауважимо, що захід був організований за сприяння Штабу оборони Прикарпаття, керівницею медичної служби якого є доцентка кафедри мовознавства Марія Гуцол. Нагадаємо, що з перших днів повномасштабного вторгнення Штаб працює як один з найбільших волонтерських центрів області.

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
24
25
26
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma