У середу, 28 вересня, за ініціативи Студентського профкому в рамках заходів, приурочених 77-річчю ІФНМУ, в університетській бібліотеці відкрилася виставка робіт «Намолене небо».

 Натхненний іконами Лева Скопа, голова організації «Карпатський мистецький фонд» Ігор Іванків започаткував благодійний арт-проєкт, який об’єднав художників Західної України. Палітрою для митців стали церковні ґонти, отримані після реставрації або перекриття давніх церков. Кількість робіт, що налічує проєкт перевалила за вісімдесят, 33 з них зараз представлені в бібліотеці ІФНМУ.

«Ці дощечки могли б зігрівати оселі селян, які збирали їх на дрова всього декілька хвилин, після того, як наші художники зробили з них такі витвори мистецтва – вони грітимуть ще багато століть чиїсь душі», - каже Ігор Іванків.

Мета проєкту – благодійна, художники брали участь в ньому на безкоштовній основі. Організатор проєкту нагородив митців пам’ятними відзнаками, символічно виконаних на ґонтах.

На перший погляд, несхожі картини, виконані в різних техніках, але об’єднані однією темою – релігія. Представлені ікони несуть особливу енергетику, адже через них проходили всі молитви на шляху до неба, звідси і назва.

Сакральні сюжети, перенесені на церковні ґонти, зацікавили не тільки студентів, на відкритті були присутні також представники Ректорату Університету та звичайні містяни.

Триватиме виставка до 5 жовтня, тож рекомендуємо знайти час і стати ближчими до релігійного мистецтва, яке точно залишить слід у вашій душі.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma