Наприкінці минулого тижня з Праги повернулася делегація Івано-Франківського національного медичного університету, що пройшла навчання щодо роботи з анатомічним столом Anatomage Table.

 Так, чеські колеги спочатку ознайомили науковців ІФНМУ у складі завідувачки кафедри анатомії професорки  Оксани Попадинець, доцентки кафедри анатомії Надії Токарук та провідної інженерки ВІАЗу Анни Варівончик зі всіма функціональними можливостями анатомічного стола, провели деталізацію, а потім – по «гарячих слідах» присутні повинні були продемонструвати функції, яких навчилися.

 Як зазначає завідувачка кафедри анатомії, професорка Оксана Попадинець, логістика була продумана до найменших деталей: як щодо організаційних, так і побутових моментів. «Заняття були інформативно насичені. Упродовж дводенного навчання нас ознайомили зі специфікою роботи анатомічного стола, що передбачає вивчення структур разом із функціональними можливостями цих структур».

Так, використовуючи функції анатомічного стола, можна ознайомитися із артроскопією,  комп’ютерною томографією, зі специфікою магнітно-резонансної томографії, тобто функціональні можливості цього стола дозволяють вивчати як анатомію, так і всі дисципліни, що базуються на анатомічних знаннях.

Дані, внесені в анатомічний стіл, є максимально точними, адже взяті шляхом сканування реальних пацієнтів і тіл. The Anatomage Tablе є єдиною системою, яка може відображати реальну анатомію людини в повний зріст. Наразі це найбільш технологічно продвинута анатомічна система візуалізації в медичній освіті і в даний час прийнята багатьма з провідних світових медичних шкіл та інститутів.

Варто зазначити, що в Чеській Республіці на сьогодні використовують 13 таких анатомічних столів, а в Україні аналогів немає. Завдяки реалізації програми міжнародної співпраці Чеської Республіки з Україною  (під керівництвом Чеської агенції розвитку) під назвою «Модернізація громадської освіти в Україні ІІ» два анатомічні столи з’являться на кафедрах анатомії у двох медичних вузах України – Івано-Франківському національному медичному університеті та Ужгородському національному університеті.

«Особливо хочеться відмітити надзвичайну підтримку українців з боку чеського народу, – продовжує Оксана Попадинець. – Коли ми були на екскурсійних прогулянках, то на кожному державному закладі бачили прапори України в знак підтримки, а на вулицях Праги можна було почути рідну українську мову…»

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma