На початку березня завідувач кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання, професор Ігор Чурпій був учасником програми Erasmus+ з обміну досвідом між Івано-Франківським національним медичним університетом та Universidad de Valladolid у Іспанії.

За час перебування у місті Вальядолід Ігор Чурпій відвідав університетські клініки, зокрема відділення по реабілітації. Першою була лікарня Universitario Río Hortega, де відбулась зустріч з фізіотерапевтом Лаурою Фрейле. Вона показала основне відділення для фізіотерапевтичних вправ і пояснила основні особливості роботи фізіотерапевтів у лікарнях.

У лікарні Clínico Universitario відбулась зустріч з фізіотерапевтом Естер Баллестерос. «Ми побачили головний корпус та відвідали реанімаційний блок, хірургічний блок, приміщення інтенсивної терапії та опікове відділення» — розповідає Ігор Чурпій. Того ж вечора був здійснений переїзд у провінцію Леон де Кастілла, а саме у містечко Сорія, де знаходиться основний кампус університету реабілітації.

«У Сорії в супроводі декана фізіотерапії Терези Мінго та супервізора програми Erasmus+ Ізабель Аулсо ми відвідали клініку Санта-Барбара, — продовжує розповідь Ігор Чурпій. — Там ми познайомилися з Соні Аюсо, яка нам люб’язно розказала та наочно показала прийоми, методики та алгоритм лікування пацієнтів з травмами шиї та попереково-крижового відділу хребта. Другою клінікою була Вірхен дель Мірон. Там ми розмовляли з Сюзаною Домінго про систему охорони здоров'я в Іспанії і також мали нагоду ознайомитись з принципами реабілітаційної терапії людей старшого віку з хронічними та системними захворюваннями».

Один день був відведений для відвідання декількох лекцій та практичних занять на факультеті фізіотерапії в Сорії. «Після навчання ми зустрілися з деканом Терезою Мінго, викладачами та професорами Луїсом Себаллосом і Сандрою Хіменес, — розповідає професор Чурпій. — Говорили про загальні принципи навчання студентів, деякі теоретичні та практичні програми, а також про відмінність процесу навчання в Іспанії та Україні».

В університеті для студентів обладнані спеціально навчально-практичні класи, які забезпечені усіма необхідними матеріалами та пристроями для наочного навчання. Система заняття побудована на принципі «Краще раз зробити, ніж 10 раз прочитати». І дійсно, на одному із практичних занять за 20 хвилин викладач прочитав коротку, проте інформативну лекцію про принципи роботи потенціалів ENS і TENS, покази та протипокази щодо їх використання і декілька важливих аспектів у роботі майбутнього фізіотерапевта. Потім студенти мали цілу годину для того, щоб ознайомитись з принципами роботи приладу і мали змогу випробувати режими один на одному. «Це дуже наочна і проста для розуміння і сприйняття інформації техніка навчання, яка використовується для вивчення матеріалу як теоретичних, так і практичних наук в цьому університеті», — каже Ігор Чурпій.

Університет на державному рівні забезпечений всім необхідним: від муляжів і таблиць до хімічних реактивів і сучасних апаратів для навчання. Це дійсно приклад держави, яка дбає про своїх майбутніх спеціалістів.

«Варто зазначити, що сучасна система навчання складена так, що студенти повинні цілий навчальний семестр третього та четвертого курсів пропрацювати на базі клініки у реабілітаційному відділенні, — розповідає Ігор Чурпій. — Після цього студент пише щоденник, який оцінюється за певною шкалою. Цікавим фактом є те, що визначає успішність студента звіт лікаря, який курував практику студента. Саме лікар визначає об’єм відпрацьованих в клініці навиків та якість роботи студента з пацієнтами при проходженні ним практики».

Після зустрічі з професорсько-викладацьким складом івано-франківський науковець мав нагоду ознайомитись із ходом проведення наукових робіт на базі університету та оснащенням лабораторій. У спортивному центрі Луїс Себаллос продемонстрував принципи роботи з м'язово-скелетною системою і особливо з принципами реабілітації спортивних травм. У Prymary Care La Milagrosa професор Ігор Чурпій ознайомився з принципами надання амбулаторної допомоги на базі поліклінічного відділення і побував у фізіотерапевтичному блоці. На завершення, у державному будинку пристарілих Лос Роял іспанські колеги розповіли про програму догляду людей старшого та похилого віку.

У підсумку перебування в Іспанії було укладено домовленість про розширення співпраці з подальшим обміном студентами та викладачами між двома університетами.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma