Дискусія про вплив цифрових гаджетів на дітей триває практично від самої появи таких приладів. Але сьогодні фахівці сходяться на думці, що проблема існує, і вона є колосальною. Доцент кафедри пропедевтики педіатрії Івано-Франківського національного медичного університету Роман Ган розповів про те, як цьому можна зарадити.

Всесвітня організація охорони здоров’я внесла до міжнародної класифікації хвороб поняття ігрового розладу. Ця хвороба прямо пов’язана з проблемою мобільної залежності та Інтернет-залежності. За дослідженнями, понад 40% сучасних дітей щодня проводять у соцмережах по чотири години. З іншого боку батьки часто не усвідомлюють, наскільки шкідливо ця звичка може позначитися на здоров’ї дитини.

«Якщо говорити про проблеми в стані здоров’я дітей, то на перше місце виходять зміни психологічного стану, з’являються невротичні розлади, — розповідає Роман Ган. — Це відбувається внаслідок емоційного, а інколи й нервового, напруження під час перебування перед монітором. Проблемою є і комп’ютерний зоровий синдром, або синдром сухого ока. З часом можуть з’явитися порушення сну, зміни поведінкових реакцій».

За словами науковця, неможливо повністю відмовитися від використання цифрових пристроїв та Інтернету. Але потрібно це робити дозовано, з перервами. Крім того, не рекомендується користуватися телефоном перед сном, а під час сну телефон має бути на відстані не менше метра від людини.

«Здоров’я нації залежить від здоров’я дітей, — наголошує Роман Ган. — Від того, як вони будуть дозрівати, яким буде їхнє здоров’я у підлітковому віці, буде залежати здоров’я наступного покоління і нації загалом».

Детальніші рекомендації доцента Романа Гана можна послухати, переглянувши повну версію його інтерв’ю.