Сьогодні, 7 жовтня, 90-та річниця з дня народження світлої пам'яті ректора Івано-Франківського державного медичного університету (нині - ІФНМУ) Євгена Нейка. 
 
Професор Євген Михайлович Нейко очолював Івано-Франківський державний медінститут, а згодом академію та ІФНМУ з 1987 по 2010 рр. Сьомого жовтня йому виповнилося б 90 років з дня народження. Учні та колеги Євгена Нейка бережуть у своїй пам'яті теплі спогади про лікаря, наставника, ректора.
 
"Мудрий, прогресивний та вимогливий Вчитель, вчений, керівник, гуманіст та наставник для багатьох науковців", – згадують  його послідовники сьогодні. Його авторству належить понад 900 публікацій, в тому числі 30 монографій, підручників та посібників. Він очолював кафедру факультетської терапії з 1972 року (нині – кафедра внутрішньої медицини №1, клінічної імунології та алергології ім. академіка Є.М. Нейка) і підготував більше півсотні докторів та кандидатів медичних наук. Є засновником та керівником Прикарпатської терапевтичної клінічної школи.
 
Пригадаємо лише деякі з багатьох досягнень та відзнак Євгена Нейка.  Він був Академіком та членом Президії Національної академії медичних наук України, доктором медичних наук, почесним членом Академії медичних наук Польщі, членом Президій Українських товариств терапевтів, кардіологів, гастроентерологів, СФУЛТу, головою Івано-Франківського обласного фонду милосердя, заслуженим працівником вищої школи України, членом комісії АМН України з іменних премій, володарем Малої та Великої Золотої медалі Альберта Швейцера, лауреатом державної премії та премії АМН України та ордена «За заслуги» І-ІІІ ступенів. 
photo 5332820210522112369 x
 
Євген Михайлович був прикладом вимогливості, щирості, справедливості, милосердя та доброзичливості. Віртуозно проводив клінічні обходи, завжди допомагав і підтримував пацієнтів. Був стратегом, вмів бачити нові напрями науки та ефективно втілювати їх у дослідженнях.
 
Євген Михайлович любив та підтримував студентів і молодих вчених, а вони в свою чергу захоплювалися його розумом, прогресивністю та багатогранністю. 
 
"Вчитель – це людина з багатим життєвим досвідом, ерудована і, відповідальна, максимально вимоглива, перш за все до себе, мудрий порадник на суперечливих наукових перехрестях та у житті. Саме таким Вчителем був Євген Михайлович Нейко", – кажуть його учні. 
 
Його безвідмовність та допомога хворим і знедоленим людям є добрим прикладом для наслідування. А ще – дивовижна працездатність та вміння мотивувати, надихати своїх учнів до роботи над собою, наукового пошуку, реалізації нових ідей та обговорення результатів досліджень.
photo 5332820210522112368 y
 
"Пам’ятаємо дорогого Вчителя, відчуваємо безмежну вдячність за наукові та життєві уроки, докладаємо зусиль, щоби гідно продовжувати справи милосердя, добра і професійного самовдосконалення задля подальшого розвитку науки й покращення якості життя пацієнтів", – зазначають послідовники Євгена Нейка.