В ІФНМУ відбулася 92-а науково-практична конференція студентів та молодих учених із міжнародною участю «Інновації в медицині та фармації».

«В університеті велике свято – День науки. Ми щиро раді вітати студентів і гостей нашого університету, – наголосив у вітальному слові ректор, член-кореспондент НАМН України, Лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Микола Рожко. – Прийшла весна, яка щорічно збирає на Прикарпатті найкращих представників студентської молоді України. З тих, хто бере участь у конференції, виростають майбутні науковці, прекрасні лікарі, які продовжуватимуть кращі традиції нашої медицини, особливо в цей час, коли ще більше потрібно висококваліфікованих лікарів».

У день проведення секційних засідань, а це традиційно День науки в ІФНМУ, студенти вільні від навчання, що дозволяє більшості із них взяти участь у конференції та поринути у світ науки. Цьогоріч молоді науковці нашого університету на 26 секційних засіданнях представили 163 усні доповіді, 29 стендових робіт, а ще 90 – опублікували тільки тези.

«Таку конференцію ми проводимо щороку, в тому числі організовували в онлайн-форматі під час пандемії COVID-19 та у перший рік повномасштабної війни, проте із запізненням. Цьогоріч науковий форум проводимо вчасно, хоча знову ж у режимі онлайн. За це ми щиро вдячні Збройним Силам України, - розповідає  головна організаторка конференції, науковий керівник СНТ та ТМВ, професорка Наталія Воронич-Семченко. – Завдяки мужності наших захисників і захисниць, студенти мали можливість навчатися офлайн, що дозволило активно проводити наукові дослідження. Тому багато доповідей присвячені дослідженням, що пов’язані з коронавірусною хворобою, а також проблемам війни, зокрема, особливостям наданням допомоги, лікування важкопоранених, психологічного стану військових та мирних мешканців. Програма конференції відображає реалії сьогодення».

Важливо, що на конференції представили свої дослідження всі студентські наукові гуртки університету.

«Ми дуже вдячні керівництву університету, науковому відділу, кураторам конференції, які прагнуть зробити захід кращим. Особлива подяка представникам Студентського наукового товариства і Товариства молодих вчених. Ці молоді люди беруть на себе складну ношу у проведенні такого наукового форуму. Тим не менш, дуже добре з цим справляються», продовжила організаторка.

До слова, напередодні секційних засідань у рамках конференції в ІФНМУ відбулись два майстер-класи: «Профілактика і лікування гіпотермії» та «Контроль активності антикоагулянтів: експрес-діагностика МНВ». Їх організувала кафедра анестезіології та інтенсивної терапії під керівництвом завідувача кафедри, професора Івана Тітова. Ці навчання є актуальними сьогодні. Приємно, що майстер-класи вдалося провести в режимі офлайн.

«Незважаючи на воєнні обставини, ми продовжуємо активно проводити наукові дослідження. Якраз під час цієї конференції молоді вчені представили свої результати на двох окремих секціях, які охопили понад 30 доповідей. У цьому заході змогли взяти участь здобувачі всіх акредитованих освітньо-наукових програм університету. До речі, були роботи, що стосувалися невідкладної медицини, фізичної реабілітації поранених на війні. Наука молодих вчених сьогодні максимально актуальна», розповідає Андрій Сачко, голова Товариства молодих вчених.

У конференції, яку організував ІФНМУ, взяли участь науковці інших навчальних закладів України, зокрема:

  • Полтавського державного медичного університету;
  • Буковинського державного медичного університету;
  • Тернопільського національного медичного університету ім. Горбачевського;
  • Національного медичного університету ім. Богомольця;
  • Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника;
  • Донецького національного медичного університету МОЗ України;
  • Дніпропетровської медичної академії;
  • Львівської медичної академії імені Андрея Крупинського;
  • Харківського національного медичного університету;
  • Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова;
  • Ужгородського національного університету;
  • Інституту проблем кріобіології і кріомедицини Національної академії наук України;
  • Рівненської медичної академії;
  • Черкаська медичної академії.

Відтак, інші виші представили 22 усні доповіді, дві стендові роботи та 36 публікацій тез.

«Хочеться висловити сердечну вдячність перш за все тим молодим науковцям з різних куточків України, які незалежно від зони бойових дій, сьогодні долучились до нашого Дня науки. Висловлюємо вдячність керівництву ІФНМУ за безперервне сприяння та підтримку всіх наших ініціатив. Дякую ЗСУ та Богу, що без тривог маємо можливість провести цей день у колі однодумців», зазначає Голова Студентського наукового товариства Юлія Мединська.