У четвер, восьмого лютого, на кафедрі дерматології та венерології відбувся майстер-клас «Постановка шкірних алергічних проб», який провели к.мед.н., доценти Галина Гірник та Мар’ян Волошинович. Подію високо оцінили  слухачі курсу спеціалізації за фахом «Дерматовенерологія» ННІППО та фахівці-дерматовенерологи.

Під час майстер-класу учасники отримали важливу інформацію щодо стратегії менеджменту пацієнтів, які страждають від алергічних захворювань з вираженими шкірними проявами. Обговорили нюанси щодо методики постановки шкірних алергічних тестів у пацієнтів з алергодерматозами, індивідуального підбору скринінгової серії гаптенів у пацієнтів з різними патологіями, способів оцінювання результатів патч-тестування та надання рекомендацій щодо ведення таких хворих.

Крім того, була можливість відпрацювати техніку постановки шкірних алергічних проб на муляжах за допомогою нанесення імітації гаптену зі шприц-тубика або флакона для розчинів на IQ-пластир за допомогою розробленого з цією метою адаптера, маркування патчу на шкірі пацієнта, проведення візуальної діагностики результатів за допомогою спеціального еталону та оглядово-тактильної шкали для зчитування результатів проби.

У дискусії з учасниками майстер-класу взяла участь к.мед.н., доцентка кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства Галина Барила. Завідувач кафедри дерматології та венерології к.мед.н., доцент Олександр Александрук надав цінні консультації та виступив супервізором заходу.

Майстер-клас «Постановка шкірних алергічних проб» розроблений доцентами Мар’яном Волошиновичем та Галиною Гірник на базі воркшопу «Allergology - Advanced», який відбувся 12 жовтня 2024 року в рамках 32-го конгресу Європейської Академії Дерматології та Венерології у м. Берлін, Німеччина. Матеріали для проведення заходу були надані в рамках спонсорської допомоги European Society of Contact Dermatitis (ESCD) в особі Dr. Mette Sommerlund Clinical Associate Professor atThe Department of Dermatology and Venereology at Aarhus University.

Майстер-клас сприяє підвищенню якості підготовки майбутніх спеціалістів-дерматовенерологів.

Організатори та учасники висловлюють подяку всім, хто взяв участь у події та сприяв її успіху.