У четвер, 25 жовтня, на кафедрі анестезіології Івано-Франківського національного медичного університету відбувся черговий майстер-клас. Цього разу темою заняття був аналіз газового складу крові і його клінічна інтерпретація.

Кращі студенти п’ятого курсу медичного факультету Марія Гайович, Марта Драгомирецька, Марія Ковалюк (10 група), Марта Юркевич, Вікторія Лугова (2 група), Василина Лимар (1 група) та Павло Дячук (8 група) під керівництвом викладачів кафедри – Ігоря Нестора та Володимира Венгровича відпрацювали техніку забору артеріальної крові з променевої артерії на дослідження газового складу крові та опанували клінічну інтерпретацію отриманих результатів. Дослідження артеріальної крові здійснювали на аналізаторі газового складу крові OPTI CCA TS (США), який встановлений та працює в навчальній лабораторії експрес-аналізу кафедри.

OPTI CCA TS – це переносний аналізатор електролітів та газів крові, для використання при невідкладних станах в стаціонарі чи за межами лікарні. Вимірює: pH, PCO2, PO2, Na+, K+, iCa++, Cl-, Глюкозу, tHb, SO2, сечовину і лактат.

Вперше студенти ознайомилися та власноручно працювали з спеціальною комп’ютерною програмою «OSA» (Oxygen Status Algoritm) від компанії “Radiometer» (Данія) – світового лідера у розробці та виготовленні лабораторних автоматичних аналізаторів. Програма «OSA» дозволяє проаналізувати зміни газового складу крові та кислотно-лужного стану організму і уникнути помилок при прийнятті лікувальних рішень.

Учасники майстер-класу традиційно прийняли участь у вечірньому обході хворих відділення інтенсивної терапії разом із завідувачем кафедри, професором Іваном Тітовим. Вони оглянули потерпілих з політравмою, хребетно-спинномозковою травмою, обширним ішемічним інсультом та масивним внутрішньомозковим крововиливом. Студенти мали можливість детально вивчити результати КТ-досліджень, проглянути плівки ЕКГ та результати лабораторних обстежень хворих і, найголовніше, власноруч провести фізикальний та неврологічний огляд хворих, самостійно здійснити санацію трахео-бронхіального дерева, налагодити моніторне спостереження одній з пацієнток за допомогою вітчизняного монітора «Ютас-300» (Україна).

Принагідно, учасники майстер-класу, ознайомилися з шкалою оцінки стану хворого «APACHE II», яка стандартно і широко використовується клініцистами у всьому світі і призначена для об’єктивної щоденної оцінки тяжкості стану пацієнта та прогнозування летальності.

Наступні майстер-класи будуть проведені згідно розкладу. Запис на участь – дистанційна.