Нещодавно на базі науково-практичного центру «Фізіологія» Івано-Франківського національного медичного університету відбувся майстер-клас «Новітні методи діагностики і лікування цукрового діабету» для студентів другого-шостого курсів.

Захворюваність на цукровий діабет (особливо другого типу) у всьому світі зростає дуже швидкими темпами, що випереджають нещодавні прогнози експертів. Рання діагностика і лікування захворювання є однією з актуальних проблем сучасної медицини. Постійно прогресуючий ріст хворих з виникненням поліорганних ускладнень потребує знання факторів ризику, основних симптомів окремих стадій розвитку патології, клінічних проявів, особливостей перебігу хвороби у дітей грудного та пубертатного віку, вагітних, а також сучасних методів лікування захворювання.

Мета майстер-класу — використовуючи знання фізіологічних аспектів ендокринної функції підшлункової залози, етіології, патогенезу і клінічних проявів цукрового діабету, ознайомити студентів з основними клінічними ознаками захворювання, навчити діагностувати і лікувати цукровий діабет, використовуючи новітні методи.

Майстер-клас складався з двох частин. Перша — теоретична, на якій були представлені доповіді викладачів кафедри фізіології кандидата медичних наук Уляни Шаламай та кандидата медичних наук, в.о. доцента кафедри ендокринології Ірини Чернявської, а також студентів-гуртківців кафедри ендокринології четвертого і шостого курсів Мирослави Степлик, Тетяни Андрейко. Доповідачі розповіли про ендокринну функцію підшлункової залози, фази і типи секреції, фізіологічні ефекти інсуліну, а також ознайомили присутніх із надсучасними методами діагностики та лікування цукрового діабету. Під час другої, практичної, частини студенти визначали рівень глюкози в крові за допомогою глюкометра шляхом забору крові з пальця і давали оцінку отриманим результатам.

Продемонстровані новітні методи діагностики та лікування цукрового діабету викликали жваве обговорення цієї проблеми. Це допомогло студентам розібратися в незрозумілих моментах діагностики і лікування захворювання. Учасники також вчились інтерпретувати фактори ризику цукрового діабету; оцінювали показники глюкозо-толерантного тесту; пояснювали критерії компенсації хвороби; трактували результати глікемії та глюкозуричного профілю; вчились оцінювати результати добового моніторування глюкози в крові за допомогою апарату I-PRO; оволодівали новими принципами лікування цукрового діабету за допомогою інсулінової помпи.

«Ми проводимо багато спільних заходів із кафедрою ендокринології і цінуємо таку дружбу, — розповідає завідувач кафедри фізіології, професор Наталія Воронич-Семченко. — Сьогоднішній майстер-клас дозволяє студентам інтегрувати знання з клінічної фізіології ендокринної системи та ендокринології, уміння застосувати їх на практиці». У свою чергу доцент кафедри ендокринології Ірина Чернявська також висловила подяку колективу кафедри фізіології за плідну співпрацю.

«Майстер-клас проведений на високому науковому, методичному, психолого-педагогічному рівнях, — ділиться враженнями фахівець навчального відділу університету, доцент Світлана Костюк. — Дуже цікавий методичний підхід до проведення заходу, адже студенти-гуртківці були залучені до висвітлення новітніх методик лікування цукрового діабету. Майстер-клас дозволив розширити теоретичні знання, удосконалити практичні навики присутніх».