У п’ятницю, 22 листопада, в Івано-Франківському національному медичному університеті відкрилась виставка, приурочена шостій річниці Революції Гідності. Вже традиційно свої експонати представив друг університету, громадський діяч, колекціонер та активний майданівець Юрій Гудчак.

У холі центрального корпусу експонуються фотографії з Івано-Франківського та Київського Майданів, прапори, саморобні щити, афіші, плакати, флаєри, окремі так звані «майданівські трофеї» — беркутівські шоломи, елементи бруківки, шматки металу, які міліціонери намотували до світло-шумових гранат, щоб збільшити травматизм серед протестуючих тощо.

«Людська пам’ять має властивість стиратися, — звернувся до студентів голова осередку Наукового товариства імені Шевченка в ІФНМУ доцент кафедри українознавства і філософії Микола Сулятицький. — А представлені на цій виставці експонати, кожен флаєр чи афішка — це справжні документи епохи, і з часом вони ставатимуть тільки ціннішими. Маємо пам’ятати ті доленосні часи, аби страшна ціна, яку заплатили українці за свою волю, не була марною».

За словами Юрія Гудчака, особливо цінними серед експонатів є речі, якими безпосередньо користувалися майданівці, а саме маленькі посвідки-пропуски, скриня для збору коштів на потребу Євромайдану, дерев’яний щит одного з активістів, «бойові» прапори, які досі покриті кіптявою від революційних вогнищ. До слова, один з представлених прапорів пізніше супроводжував добровольців у зоні АТО, побував у Луганському аеропорті, Пісках тощо.

Наприкінці офіційного відкриття виставки Юрій Гудчак передав університету рідкісні медичні документи радянських часів. Невдовзі вони поповнять фонди музея ІФНМУ.