20 жовтня студенти третього курсу фармацевтичного факультету ІФНМУ в супроводі представників кафедри хімії, фармацевтичного аналізу та післядипломної освіти доцентів Ірини Іванчук і Тетяни Стасів та асистентів Любомира Гаврищука і Мар’яни Малофій відвідали державне підприємство «Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».

Метою візиту було розширення знань у галузі фармацевтичної хімії та контролю якості. Студенти побували в підрозділі фізико-хімічних випробувань, де проводиться органолептичний, фізичний та хімічний контроль якості. Тут вони ознайомилися з таким обладнанням, як pH-метри, аналітичні терези, ексикатори, центрифуги, пристрої для визначення загальної вологості та вмісту золи в досліджуваних субстанціях.

Далі група заглянула в підрозділ мікробіологічних випробувань. Він зосереджений на визначенні мікробної контамінації субстанцій та перевірці загальних мікробіологічних показників як, наприклад, загальне мікробне число.

Зайшли студенти і до хроматографічної лабораторії, де побачили як раритетні, так і сучасні газові та рідинні хроматографи, а також подивилися на результати роботи цих приладів, тобто хроматограми.

Ще одним цікавим етапом візиту був відділ контролю генно-модифікованих організмів (ГМО). Майбутні фармацевти відкрили для себе деталі отримання та аналізу таких продуктів, а, також, відомості про їх користь та шкоду. Заключним елементом був нафтохімічний підрозділ, який займається контролем якості нафтопродуктів.

Як кажуть викладачі, візит був насиченим, і самі студенти відзначили, що отримали дуже великий об’єм цікавої інформації. Вона допомогла їм поглибити свої знання з фізико-хімічного контролю якості.