Сторінками історії міста Станиславова — Івано-Франківська в очільниках «Просвіти». В Івано-Франківському національному медичному університеті відбулась онлайн-презентація Обіжника «Просвіти» (1877-2021).

Обіжник — це український відповідник прес-релізу чи календаря. Походить від того, що викладена у ньому вістка, з одного боку, наче всіх оббігає, а з іншого – подає лиш стислий, біглий смисл дійства, явища, події. На сторінках Обіжника «Просвіти» зібрана інформація багатьох джерел, стисло описано історію цієї славетної української організації. Тут є розповіді про таких видатних просвітян, як Євген Желехівський, Мелітон Бучинський, Остап Левицький, Микола Лепкий тощо. Усе це поєднано з перекидним календарем на 2022 рік.

Видання вийшло за редакцією голови міського об’єднання «Просвіти» та первинного осередку цієї організації в ІФНМУ доктора філософії Марії Гуцол. «Кожен українець, який поважає себе, має шанувати свою спадщину, історію і будувати на цьому майбутнє, — говорить Марія Гуцол. — «Просвіта» вже має найбільшу історію як громадська організація світового значення. 2019 року вона відзначила 150-річчя. Просвітянами були великі люди, організація виховувала духовність у молодого покоління, і нині продовжує активну роботу у всьому світі».

До слова, у грудні 2021 року виповнюється 10 років з дня створення первинного осередка «Просвіти» в ІФНМУ. Він відкритий до вступу нових членів, тож усі бажаючи викладачі університету можуть приєднатися до осередку.

Довідково

Івано-Франківське міське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка нині налічує 1860 членів та 166 осередків.

У 2022 році буде відзначатися 145-та річниця з часу заснування філії товариства «Просвіта» у Станиславові (1877), 30-ту з часу її відновлення в Івано-Франківську (1992) та 154-ту річницю утворення товариства «Просвіта» у Львові (1868).