В рамках угоди про співпрацю між Івано-Франківським національним медичним університетом і німецькою клінікою MVZ Versorgungszentrum Dr. Khalaf & Faßdorf студентка п’ятого курсу стоматологічного факультету Інна Левчук та лікарка-інтерн другого року навчання Ольга Бугерчук два тижні стажувалися в німецькій стоматологічній клініці зі спрямуванням на різноманітні види стоматологічного лікування, зокрема, терапевтична, ортопедична стоматологія, ортодонтія, хірургічна стоматологія (в тому числі імплантологія).

Іванофранківки ознайомились з німецькими протоколами лікування та перейняли досвід тамтешніх лікарів-стоматологів. «Ми мали змогу асистувати під час різних терапевтичних маніпуляцій, були присутніми на хірургічних операціях (імплантація, синус-ліфтинг, резекція верхівки кореня зуба), — розповідає Ольга Бугерчук. — Разом з лікарем-ортодонтом ми складали план ортодонтичного лікування, а під час ортопедичного лікування могли знімати відбитки найсучаснішими методами». Також на базі клініки розміщена сучасно оснащена зуботехнічна лабораторія, тож дівчата побували й там і змогли побачити усі етапи виготовлення ортопедичних конструкцій. Крім того, стажерки з України побували в місцевих пансіонатах для літніх людей, адже німецькі лікарі-стоматологи мають виїзди туди для лікування пенсіонерів.

«Найбільше під час стажування сподобалось спілкування з місцевими лікарями, — зазначає Ольга Бугерчук. — Усі ставились до нас професійно і з максимальною повагою, як до молодих лікарів, з радістю все пояснювали та відповідали на усі питання, залюбки ділились власним досвідом. А ще дуже цікаво було побачити систему прийому пацієнтів в країні, де є страхова медицина».

Дівчата зробили цікаве спостереження. В Німеччині до пацієнта більш ділове ставлення, лікарі працюють максимально швидко, виділяючи на прийом кожної людини близько години часу. Натомість в Україні пацієнт проводить в стоматологічному кабінеті більше часу, з ним багато спілкуються, пояснюють, дають рекомендації.

«Для себе я вкотре винесла, що для того, аби стати фахівцем у якійсь справі, треба постійно вчитись та удосконалюватись, — підсумовує Ольга Бугерчук. — Треба творити довкола себе зручні умови, зібрати хороший колектив, і тоді робота справді приноситиме задоволення і добрі результати».