Першого вересня Івано-Франківський національний медичний університет розпочинає навчальний рік. Про виклики в умовах війни і нестандартні рішення йшлося на засіданні Вченої ради у вівторок, 30 серпня.

«Для всіх навчання розпочинаємо першого вересня, а 19-го до нас приєднаються студенти першого курсу, набір яких ще триває. Вчитися будемо у дві зміни. У зв'язку з війною маємо чимало викликів як організаційних, так і освітніх. Наприклад, лише вчора ми отримали рекомендації до держзамовлення на цей навчальний рік. Тож маємо 305 державних місць, і це один з найвищих запитів від держави серед медичних університетів»,  зазначив ректор Микола Рожко.

Перша проректорка професорка Ганна Ерстенюк говорила про якість освітнього процесу, нові проєкти та пріоритети. «У нас свій фронт, тому маємо підтримувати колег, як нещодавно медичною літературою ми допомогли Луганському медуніверситету, який був змушений покинути свою територію через війну», говорить Ганна Ерстенюк. Окрім того, проректорка відзначила роботу професорів Вадима Сулими і Михайла Пустовойта та їхні ініціативи, зокрема, проведення навчань домедичної допомоги для цивільного населення, психологічна допомога для переселенців та містян.

«Інтерналізація української освіти дозволить підвищувати наші рейтинги, тому  маємо брати участь в проєктах і грантах, тим паче, що Європа та світ сьогодні до нас прихильні», радить проректорка.

Декан медичного факультету професор Роман Яцишин говорив про симуляційне навчання, організацію логістики та мотивацію викладачів як передумову підготовки фахових медиків. А також  про канадське партнерство і оснащення тренінгових центрів дороговартісними манекенами.

«За літо ми відремонтували 100 кімнат у гуртожитках, щоби нашим студентам було комфортно жити й навчатися, а вже з першого вересня будуть працювати всі кафетерії, зазначив насамкінець ректор.  І головне питання безпеки у нас цілковито відповідає всім вимогам, що підтверджують підписані ДСНС акти про належний стан 21 укриття, тож можемо стартувати з навчанням». Ректор акцентував на тому, що підготовка майбутніх медиків має бути виключно офлайн і що університет продовжує працювати над тим, аби до університетської родини приєдналися іноземні студенти.