Вчора, 5 жовтня, відбулася VIII Польсько-Українська конференція «Екстрена допомога та медицина невідкладних станів. Питання громадського здоров’я і організації охорони здоров’я в Польщі та Україні».

 Організаторами конференції стали Міністерство охорони здоров’я України, Івано-Франківський національний медичний університет, Варшавський медичний університет, Авіаційна служба екстреної медичної допомоги Польщі та Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися заступник Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, ректор ІФНМУ проф. Микола Рожко, ректор Варшавського медичного університету проф. Збіґнєв Ґацьонґ та директор центру авіаційної екстреної медичної допомоги Польщі, заступник декана ВМУ професор Роберт Галонзковський.

На конференції обговорили питання польсько-української співпраці у сфері екстреної медицини. Під час обговорення особливу увагу приділили організації медичної евакуації поранених та хворих за кордон, тактичної медичної допомоги пораненим. Українські медики поділилися досвідом організації діяльності системи ЕМД України під час російсько-української війни. Науковці порівняли виклики, з якими зіткнулися системи охорони здоров’я під час пандемії COVID-19 Польщі та України. Подискутували учасники на теми, присвячені новітнім технологіям навчання при підготовці медичних кадрів для системи ЕМД, магістрів громадського здоров’я та можливостям співпраці між освітніми закладами України та Польщі у межах програми Еразмус+.

ІФНМУ з доповідями представили завідувачка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я професорка Орина Децик та завідувач кафедри терапії, сімейної та екстреної медицини ПО професор Сергій Федоров.

До онлайн-конференції долучилося  понад 150 практичних лікарів, викладачів вищих медичних закладів освіти та керівників системи охорони здоров’я України та Польщі.