У середу, 5 жовтня, для студентів першого курсу заочної форми навчання фармацевтичного факультету доцентка кафедри мовознавства Марія Гуцол провела  відкриту лекцію з латинської мови.

Із початком цього навчального року більшість лекцій в університеті проходять в онлайн-форматі, за винятком відкритих, які викладачі готують, аби поділитися своєю майстерністю та досвідом або ж для підтвердження своєї кваліфікації. Саме з цією метою провела лекцію викладачка кафедри мовознавства Марія Гуцол. Тема лекції: «Історія латинської мови. Значення латинської та грецької мов для медичної та фармацевтичної термінології».

Заняття розпочалось із організаційного моменту. Викладачка привітала студентів із початком нелегкого, але захопливого шляху до нових знань у набутті професії фармацевта в Alma mater – ІФНМУ.

Лекторка розповідала про основи фармацевтичної термінології, поняття «терміноелемент», латинський алфавіт, класифікацію звуків, вимову голосних і приголосних, буквосполучень, диграфів і дифтонгів. Також викладач ознайомила присутніх із поняттям про довготу і короткість голосних, правила наголосу.

Екскурс в історію виникнення та поширення латинської мови, її вплив на європейську культуру, науку, мистецтво та світову цивілізацію  викликав у студентів інтерес. Викладачка пояснила студентам, чому саме латинська мова стала основою для медичної, та фармацевтичної термінології зокрема.

«У сучасному світі знання латинської мови свідчить не лише про обізнаність особи у певній галузі знань, а й про широкий світогляд та загальну культуру. Більше того, грамотне використання наукової термінології та влучне вживання латинських крилатих висловів і сентенцій прикрасить мову кожної високоосвіченої людини», – наголосила лекторка Марія Гуцол.  

Студенти брали активну участь в опрацюванні теми, відповідали на запитання. Зауважимо, що серед слухачів  були й такі, що слухали лекцію онлайн, перебуваючи за межами України. Також студентів поінформували про кредитно-модульну систему навчання, терміни міжсесійного контролю та ПМК, методи навчання та вимоги для допуску до ПМК.

Лекційне заняття пройшло у доброзичливій атмосфері, мотивовані студенти отримали цікавий старт до вивчення латинської мови та фармацевтичної термінології.

На лекції були присутні також заступник декана фармацевтичного факультету, доцент кафедри хімії, фармацевтичного аналізу та післядипломної освіти Ірина Іванчук,  викладачі кафедри мовознавства. Експерти відзначили присутність міждисциплінарних зв'язків, логічну та аргументовану побудову лекції, записи на дошці й відповідні технічні засоби, що граматична тема була подана з використанням таблиць та мультимедійної презентації. В цілому колеги Марії Гуцол відзначили високий рівень педагогічної майстерності викладачки кафедри мовознавства, зазначивши, що у неї завжди є чому повчитися навіть досвідченим професіоналам своєї справи.