В Івано-Франківську відбулося засідання Всеукраїнського круглого столу «Паліативна допомога в Україні та світі. Актуальні питання надання паліативної та хоспісної допомоги в Україні в умовах воєнного стану: розвиток, проблеми та шляхи їх вирішення».

Участь у заході взяли представники Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Національної служби здоров’я України, Міністерства охорони здоров’я України, медичні фахівці та науковці, зокрема викладачі Івано-Франківського національного медичного університету.

Під час засідання обговорили розвиток паліативної допомоги в Україні, питання фінансування, якості надання паліативної допомоги, необхідності розробки й удосконалення стандартів надання ефективної паліативної й госпісної допомоги та роль громадськості в цьому. Фахівці наголосили на необхідності створення ще одного центру надання такої допомоги, адже у зв’язку з війною пацієнтів, що потребують такої допомоги, стане більше.

«Варто зазначити, що паліативна допомога – це не тільки медична складова, а й соціальна, психологічна, духовна, тому її надають не лише медики, а й церковнослужителі, соціальні працівники, психологи, реабілітологи», – говорить завідувачка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я ІФНМУ, професорка Орина Децик. 

Зауважимо, університет та Івано-Франківський клінічний центр паліативної допомоги об’єднує багаторічна плідна співпраця в напрямі міжнародних навчальних проєктів, практики та волонтерської діяльності студентів.

До слова, на Прикарпатті приблизно тисяча людей потребують паліативної допомоги. Ця кількість збільшилась і у зв'язку з внутрішніми переміщеннями осіб.

На разі, в Івано-Франківській області функціонує 28 відділень для надання стаціонарної паліативної допомоги, а також створили 26 мобільних команд для надання виїзної консультативної паліативної допомоги вдома.

Захід відбувся в рамках відзначення 25-річчя Івано-Франківського клінічного центру паліативної допомоги.