Протягом трьох місяців проходили об’єктові тренування в 17 навчальних корпусах і гуртожитках Івано-Франківського національного медичного університету.

Зокрема, тема тренувань звучала так: «Дії органів управління, працівників та учасників освітнього процесу університету під час виникнення надзвичайних ситуацій воєнного характеру». Відтак, понад дві тисячі здобувачів освіти і працівників залучили до таких тренувань.

Об’єктові тренування проходили під головуванням ректора університету Миколи Рожка. Залучали також комісію з питань надзвичайних ситуацій, комісію з питань евакуації, керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та працівників штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, санітарну дружину, ланку з обслуговування захисної споруди, добровільну пожежну дружину, працівників та учасників освітнього процесу університету.

Під час проведення об’єктового тренування з його учасниками відпрацювали практичні заходи, передбачені планом цивільного захисту на особливий період.

Відпрацьовували навчальні питання такі, як дії за ввідною «Попередження про загрозу виникнення надзвичайної ситуації», «Повітряна тривога», «Радіаційна небезпека», заходи щодо укриття працівників та учасників освітнього процесу в найпростіших укриттях навчальних корпусів та гуртожитків, надання домедичної допомоги санітарними ланками.

В навчальному корпусі, що на вул. Фортечний провулок, 3 асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Сергій Колосовський прочитав лекцію з тактичної медицини на тему: «Зупинка зовнішньої кровотечі верхніх та нижніх кінцівок, накладання джгутів та  турнікетів» - з подальшим відпрацюванням практичних навичок.

В центральному корпусі, що на вул. Галицька, 2 в протирадіаційному укритті фахівець з питань цивільного захисту Роберт Фабрика разом з підрозділом по обслуговуванню захисної споруди університету та особовим складом санітарної дружини провів навчання з радіаційного контролю та індивідуальної дезактивації в разі завдання ядерного удару. Всім учасникам тренування надали рекомендації щодо заходів радіаційного захисту.

Також обговорили дії працівників та учасників освітнього процесу при виникненні пожежі в будівлі навчальних корпусів та гуртожитків. Відпрацювали заходи щодо гасіння пожежі на початковому етапі первинними засобами пожежогасіння та екстрену евакуацію працівників та учасників освітнього процесу. Тетяна Скусяк, інженер з охорони праці та протипожежної безпеки, провела інструктаж щодо протипожежної безпеки та на практиці разом з членами добровільної пожежної дружини ознайомила учасників тренування з правилами використання вогнегасників.

Допомогу закладу освіти у підготовці та проведенні об’єктового тренування надав працівник навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області – Остап Галяс.

«На наступний 2023 рік визначили нові напрямки для проведення об’єктових тренувань.  Хочу нагадати всім учасникам освітнього процесу та працівникам, що в умовах надзвичайних ситуацій дорога кожна хвилина, головне знати і вміти, як діяти в умовах надзвичайних ситуацій, дбати про свою безпеку і безпеку оточуючих.

Також дякую всім здобувачам освіти і працівникам університету за участь в об’єктових тренуваннях і побажати всім мирного спокійного навчального року», - наголосила Алла Пташник, начальниця служби цивільного захисту ІФНМУ.

Як підсумував ректор університету Микола Рожко:

«Об’єктові тренування  проведені на достатньому організаційно-методичному рівні і є такими, що дали належну практику керівному складу і фахівцям з організації і проведення заходів цивільного захисту  на особливий період. За підсумками об’єктових тренування можна вважати, що об’єкти ІФНМУ готові до вирішення завдань цивільного захисту».