У суботу, четвертого лютого, відбувся фінальний етап ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Попри повітряну тривогу кращі знавці творчості Шевченка мали змогу продемонструвати свої знання. Серед них – першокурсниця медичного факультету Марія Матлюк.

Під час повітряної тривоги в укритті організатори провели імпровізований марафон з прочитання творів Шевченка, виконання пісень на його слова тощо. Неймовірно зворушливим для усіх стало спільне виконання гімну України. Після тривоги відбулося урочисте нагородження переможців обласного етапу, а потім – написання робіт фінального етапу конкурсу.

Марія Матлюк здобула перемогу в обласному етапі конкурсу імені Тараса Шевченка серед студентів ВНЗ, який відбувся 23 листопада. У підготовці до обласного, а в подальшому – до підсумкового етапів конкурсу студентці допомагала доцентка кафедри мовознавства Оксана Мельничук. Вона зазначає, що Марія захоплюється феноменом Кобзаря, у творчості якого закладена патріотична наснага та енергія, яка спрямована на пробудження гарячих, чистих, щирих почуттів кожного українця.

«Як на мене, творчість Шевченка є актуальною завжди, а особливо – у сьогоднішній час; в умовах війни дуже важливо популяризовувати його вірші. Варто зазначити, що навіть мертвий апостемент Кобзаря у Бучі наводив жах на ворогів – про це свідчить варварський постріл у голову статуї», – ділиться роздумами Марія.

Для Марії Матлюк ця участь у конкурсі стала вже вісімнадцятою. Дівчина перемагала у районних чи обласних етапах 15 разів і тричі – у всеукраїнському етапі!

«Проведення мовно-літературних конкурсів, залучення студентів до участі в них сприяє популяризації української мови, зростанню пошани до рідного слова як до надпотужної зброї та універсальної духовної виховної сили задля утвердження національної гордості. Саме тому такі заходи дуже потрібні, особливо у такий тривожний час!» – говорить доцентка Оксана Мельничук.

Вітаємо студентку та її наставницю із перемогою в обласному етапі конкурсу та чекаємо на результати фінального етапу!