У понеділок, шостого лютого, викладачі кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб провели майстер-клас на тему: «Ефективність інгаляційної терапії в лікуванні обструктивної патології легень». У майстер-класі взяли участь студенти  шостого курсу медичного факультету, а також лікарі-пульмонологи.

Завідувач кафедри, професор Микола Островський, наголосив на низькій прихильності до лікування у хворих із хронічними захворюваннями бронхолегеневої системи, зокрема, БА і ХОЗЛ, показав роль довіри до лікаря та інгалятора в досягненні ефективності терапії.

Професор також продемонстрував особливості будови бронхіального дерева, роз’яснив значення рецепторного апарату вагусної та симпато-адреналової систем в регуляції тонусу бронхів та можливості впливу на М-холінорецептори та β-2 адренорецептори при ХОЗЛ та БА шляхом вибору лікувальних молекул і способів їхньої інгаляційної доставки.

Практичну частину майстер-класу провела доцентка Алла Зубань. Викладачка ознайомила учасників із різними видами доставкових пристроїв, показала переваги та недоліки кожного з них, наголосила на обов’язковому навчанні пацієнтів правильної техніки проведення інгаляції та необхідності лікарського контролю.

Далі презентувала різні види небулайзерів та їхні технічні характеристики,  продемонструвала, як правильно проводити інгаляцію, розповіла про покази та протипокази до небулайзерної терапії. Доцентка детально розповіла про препарати для небулізації, вказавши необхідні дозування при загостреннях БА та ХОЗЛ.

Насамкінець, викладачі надали вичерпні відповіді на запитання слухачів.