На Стрітення Господнє, 15 лютого, в ІФНМУ відбулася зустріч голови Поважної ради відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден святого Пантелеймона» Василя Князевича та ректора ІФНМУ, професора Миколи Рожка з членами регіональної ради відзнаки, яку очолює голова управи Українського Лікарського Товариства Прикарпаття, кандидат медичних наук, доцент ІФНМУ Іван Мельник.

Для Василя Князевича приїзд з Києва на Прикарпаття є особливим, адже він тут народився, вчився в Івано-Франківському медичному училищі та Івано-Франківському медичному інституті, тут поховані його батьки та брати.

Виступаючи перед членами регіональної ради, керівник Поважної ради наголосив на важливості медичного фронту в умовах московсько-української війни.

«Без медиків у захисників не було би впевненості воювати», - підкреслив Князевич.

Не менш важливою буде роль медичних працівників й після закінчення війни, адже багатьом українцям  потрібна реабілітаційна, психологічна та паліативна допомога. Тим часом зараз лікарі, фельдшери, медбрати, медсестри захищають Україну в лавах ЗСУ, волонтерять, підтримують армію, іноді у складних умовах виконують свої професійні обов’язки та навчають населення навичкам домедичної допомоги. Вони заслуговують визнання і слів подяки.

В умовах повномасштабної війни росії проти України прийняли рішення проводити конкурс та нагородити Орденом святого Пантелеймона у трьох номінаціях:

  • Номінація для цивільних медиків;
  • Номінація для військових медиків;
  • Номінація для іноземних громадян та компаній (фізичних та юридичних осіб) за їхній вклад у наданні допомоги українському народу під час російської агресії.

На зустрічі з членами регіональної ради йшлося також про нові ініціативи і проєкти, як от формування аналогічних рад відзнаки за кордоном, проведення Пантелеймонівських читань, відзначення волонтерів на регіональному рівні.

Про діяльність ІФНМУ в сьогоднішніх умовах розповів ректор професор Микола Рожко. Номінант Ордену святого Пантелеймона у 2020 році, професор кафедри внутрішньої медицини № 2 та медсестринства Нестор Середюк особливу увагу звернув на роботу з молоддю.

Генеральний директор КНП «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради» Мирон Матейко розповів про співпрацю з польськими колегами та тренінги з невідкладної допомоги.