Починаючи з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA сьогодні, 6 березня, у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з глаукомою.

Глаукома – це сукупна назва для декількох незворотних, прогресуючих оптичних нейропатій, що призводять до серйозної втрати гостроти зору і навіть сліпоти. У всьому світі зареєстровано лише діагностованих близько 100 мільйонів випадків глаукоми. Саме глаукома є причиною 25 % випадків сліпоти, що робить її більш поширеною причиною сліпоти, ніж діабетична ретинопатія  та вікова макулярна дегенерація. Як відомо, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню. Найважливішим засобом для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення.

На  жаль, основною рисою цього захворювання є здатність залишатися непоміченою тривалий час. Дуже часто людина роками живе з хворобою, не підозрюючи про її існування, а коли нарешті з’являються основні симптоми глаукоми – повернути зір уже неможливо.

Факторами ризику для розвитку глаукоми можуть бути: вік більше 40 років; міопія; дисперсія пігменту; травми ока із зміщенням кришталика; наявність глаукоми на одному оці, пов’язана з підвищеним ризиком розвитку глаукоми на іншому; прогресуюча катаракта; перенесений іридоцикліт; вроджені аномалії розвитку очей; оклюзія центральної вени сітківки; внутрішньоочний крововилив (гемофтальм); використання стероїдів. Також фактором ризику для розвитку глаукоми  може бути ряд системних захворювань, зокрема артеріальна гіпотензія; стійке підвищення кров’яного тиску, надмірні фізичні навантаження; травми, перенесене судинне хірургічне втручання; вазоспастичні розлади; у сприйнятливих осіб – прийом певних медикаментів.  Серцево-судинні захворювання також є фактором ризику розвитку глаукоми з низьким внутрішньоочним тиском. Не слід відкидати і куріння.

Щоб своєчасно виявити захворювання, необхідно періодично відвідувати лікаря-офтальмолога, вимірювати внутрішньоочний тиск хоча б один раз у два роки, починаючи з віку 40 років,  або щорічно, якщо у пацієнта є фактори ризику, проводити комп’ютерну діагностику поля зору, огляд очного дна.

Хоча повністю вилікувати глаукому неможливо, слід пам’ятати, що глаукома – це не вирок, адже за умови своєчасно призначеного лікування і постійного контролю за перебігом захворювання людина може зберегти хороший зір на довгі роки.

Кафедра офтальмології Івано-Франківського національного медичного університету має всі можливості та необхідне обладнання для огляду пацієнтів та своєчасного виявлення глаукоми.  Для запису на консультацію можна звертатись за електронними адресами співробітників кафедри, зазначеними на електронній сторінці кафедри  https://www.ifnmu.edu.ua/uk/strukturni-pidrozdili-2/kafedry/kafedra-oftalmolohii