16 березня на базі кафедри дитячих хвороб ПО в рамках ОК 8 ОНП 228 "Педіатрія" відбулося комплексне практичне заняття – майстер-клас на тему: «Ідіопатичний ювенільний артрит: діагностика, сучасні стратегії лікування» для аспірантів І року навчання  (Ніна Фокшанська, Костянтин Коваленко).

Заняття структурували на чотири етапи. На першому етапі доцент кафедри Ольга Бобрикович обговорила із здобувачами сучасний стан проблеми ЮІА, класифікаційні критерії, основні труднощі менеджменту та фармакологічної опіки дітей, хворих на ЮІА.

На другому етапі для закріплення теоретичних знань аспіранти мали змогу під керівництвом завідувача кафедри, професора Ольги Синоверської, головного експерта ДОЗ ОДА з дитячої кардіоревматології,  попрактикуватись в проведенні об’єктивного обстеження дитини, хворої на ЮІА за системою pGALS, визначити для себе пріоритети у проведенні такого обстеження, а також вмінню інтерпретувати отримані результати згідно з сучасними візуалізаційними шкалами.

Оскільки тема заняття відповідає темі дисертаційного дослідження аспіранта Костянтина Коваленка, третій етап відвели на огляд та обговорення основних підходів до створення реєстру хворих на ЮІА дітей Прикарпаття. Розглянули основні переваги створення такого реєстру  та основні зауваження до поточної версії проєкту.

Оскільки в сучасній системі охорони здоров’я ведення пацієнта охоплює не лише його лікування, а й коректне заповнення необхідної документації, позаштатний експерт Національної Служби Здоров’я України, заступник медичного директора КНП «Івано-Франківська ОДКЛ ІФОР» Наталія Митник ознайомила аспірантів із основними вимогами НСЗУ до правильного кодування виписок дітей, хворих на ЮІА, а також основних проблем, які можуть виникати на етапі завершення пролікованого епізоду.

Такий формат проведення заняття дав змогу ефективно поєднати теоретичну підготовку із заволодінням практичними навичками та елементами власного дослідження, що сприятиме вишколу високо досвідчених фахівців в галузі педіатрії.