17 травня за ініціативи ВООЗ ми відзначаємо Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією, - день, присвячений висвітленню важливості моніторингу артеріального тиску та приверненню глобальної обізнаності щодо поширення цього вагомого чинника ризику несприятливих серцево-судинних подій.

За даними Американської серцевої асоціації, кожні 39 секунд хтось у світі помирає внаслідок серцево-судинних недуг, вагому причину смерті складає високий рівень артеріального тиску. На жаль, у більшості випадків гіпертензія перебігає безсимптомно, тому її в клінічній медицині часто називають «німою вбивцею».

"Починаючи з 2017 року, Україна бере участь у глобальній ініціативі Міжнародного товариства з артеріальної гіпертензії May Measurement Month (травень - місяць вимірювання артеріального тиску), започаткованої з метою привернення уваги до цього захворювання.

Відомо, що кожний третій дорослий мешканець планети має стійко високий рівень артеріального тиску, менше половини хворих на артеріальну гіпертензію знають про свою хворобу, і тільки 20% із них контролюють рівень артеріального тиску, щоденно вживаючи певні антигіпертензивні ліки", - каже професор Сергій Федоров, завідувач кафедри терапії, сімейної та екстреної медицини ПО.

Івано-Франківський національний медичний університет уже втретє долучається до цього проєкту. Впродовж травня-червня планує вимірювати артеріальний тиск у громадських місцях міста та області з метою вивчення поширення артеріальної гіпертензії на теренах Прикарпаття.