6 березня 2024 року доценти кафедри офтальмології Василь Капечук та Роксолана Вадюк провели зі студентами 3 групи 4 курсу медичного факультету ОПП Медицина практичне заняття з дисципліни «Офтальмологія» у форматі майстер-класу на тему: «Діагностика офтальмологічної патології за об'єктивними та суб'єктивними ознаками».

Майстер-клас провели з використанням кейс-методу, у якому було детально розглянуто основні механізми розвитку глаукоми, клінічні прояви хвороби, диференційну діагностику між глаукомою і катарактою, а також можливість раннього виявлення даного захворювання.

Майстер-клас приурочили до Всесвітнього дня боротьби з глаукомою, який відзначається 6 березня, починаючи з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA.

Тематика проведеного майстер-класу була вибрана неспроста, адже, за даними досліджень провідних українських офтальмологів, глаукома в Україні посідає 5 місце серед усіх захворювань органу зору. Захворюваність глаукомою серед дорослого населення збільшилась з 33 до 65,1 на 10000 населення за останнє десятиріччя. Серед причин інвалідності глаукома перемістилась з 2 на 1 місце та становить 20-25% у структурі інвалідності внаслідок захворювань органу зору.

«Дуже часто людина роками живе з хворобою, не знаючи про її існування. На жаль, зір, втрачений унаслідок глаукоми, не підлягає відновленню. А коли нарешті з’являються основні симптоми захворювання – повернути зір уже неможливо. Найважливішим засобом для лікування наслідків глаукоми є її максимально раннє виявлення, широке інформування населення про підступність даного захворювання», – говорить Василь Капечук.

У другій половині заняття до майстер-класу, який проходив у лекційній аудиторії № 2, долучились студенти 5 групи 1 курсу ОПП Медицина разом з доцентом кафедри медичної інформатики, медичної та біологічної фізики Романом Мереною. Студенти-першокурсники з цікавістю взяли активну участь у майстер-класі, були залучені студентами 4 курсу до виконання практичних навичок з диференційної діагностики глаукоми та катаракти та змогли на практиці побачити необхідність вивчення дисципліни «Медична та біологічна фізика», зокрема розділів, що стосуються медичної оптики.

На майстер-класі були присутні представники навчального відділу: методист вищої категорії Іванна Озарко та методист Олена Мельник, доцент кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства, член комісії з моніторингу якості проведення практичних занять та майстер-класів Галина Барила, заступник керівника відділу ЄКТС та моніторингу якості освіти Іван Чав’як та викладачі кафедри офтальмології: Наталія Мойсеєнко, завідувачка кафедри, доцентка Олеся Кощинець і асистентка Анна Дзюбак.

Під час майстер-класу доценти кафедри офтальмології проконсультували пацієнтів з глаукомою, які відвідали захід.

Майстер-клас отримав схвальні відгуки від присутніх колег, пацієнтів і особливо від студентів як четвертого, так і першого курсів.