Минулого тижня на черговому засіданні студентського наукового гуртка кафедри медичної біології і медичної генетики в онлайн форматі розповіли про свою пошукову роботу доцентка ІФНМУ Леся Передерко, яка зараз перебуває на стажуванні в науково-дослідному інституті м. Гренобль, Франція, і Віра Веляник, наукова співробітниця Інституту наноматеріалів, передових технологій та інновацій, аспірантка кафедри мехатроніки, інформатики та міждисциплінарного навчання Технічного Університету м. Ліберець, Чеська Республіка.

Доповідь Віри Веляник «Актуальні методи біоремедіації важких металів» була присвячена ролі мікроорганізмів у процесі вторинного біологічного вилуговування важких металів з високозабруднених ділянок колишніх місць їх видобутку, а саме уранових та поліметалових шахт. Спікерка висвітлила основні етапи мікробіологічних тестів, котрі включали ізоляцію бактеріальних монокультур із зразків води та активного мулу, з подальшим застосуванням молекулярно-генетичних методів їх аналізу, таких як секвенування бактеріального геному за допомогою 16s рДНК полімеразної ланцюгової реакції, DNA clon Library, SANGER test. У результаті досліджень, проведених за допомогою скануючої електронної мікроскопії, було виявлено властивість ізольованих штамів мікроорганізмів акумулювати мікроелементи у вигляді наночастинок, що відкриває перспективи їх подальшого застосування з медичною та промисловою метою.

Доповідачка також відзначила вагомість обміну досвідом ремедіаційних технологій Європейських провідних лабораторій та української спільноти для відновлення екологічної структури територій, що потерпають від військової агресії на Сході України.
Додатково Віра Веляник розповіла про організацію навчання в Технічному університеті м. Ліберець, основні напрямки його наукової діяльності та міжнародного співробітництва.

Леся Передерко ознайомила учасників гуртка та колег з основними напрямами роботи всесвітньо-відомого інституту фундаментальних і трансляційних біомедичних досліджень, який об’єднує 19 міждисциплінарних дослідницьких команд.

«Основною метою наукових груп є розуміння того, як навколишнє середовище формує основні механізми, за допомогою яких епігеном, клітина і пластичність клітин перепрограмовують себе під впливом змін власного хімічного, метаболічного, фізичного, клітинного, мікробіологічного та імунологічного середовища, – пояснює науковиця. – Даний підхід створює фундаментальні і трансляційні досягнення, які застосовуються для розв’язання таких глобальних проблем здоров’я людини, як профілактика, раннє виявлення та експериментальна терапія раку; генетика, епігенетика, фізіологія та лікування безпліддя; взаємодія хазяїн-патоген, епігенетика метаболізму клітини та імунної відповіді».

Протягом стажування Леся Передерко працює на посаді інженера-науковця відповідно до контракту та його умов. За час свого перебування доцентка кафедри медичної біології і медичної генетики мала можливість пройти навчання у двох групах. У команді «РНК, епігенетика, стрес» працюють над вивченням механізмів, пов’язаних з хроматином з інтересом до ролі та способу дії регуляторних РНК. У групі «Трансляційна медицина» працюють з базами даних для інтерпретації генетичних варіацій людини за допомогою спеціального комп’ютерного програмування.

Крім того, Леся Передерко розповіла нашими студентам про організацію освітньої діяльності в Альпійському університеті та сучасні досягнення у біомедичних дослідженнях.

«Навчальний рік складається з трьох триместрів. Студенти мають можливість освоювати методики клонування, трансформації, фенотипової бактеріальної модифікації тощо на спеціально створених навчальних курсах, по завершенні яких здають екзамен відповідно до протоколу практичного заняття. Магістри створюють власні проекти та втілюють їх на стажуванні в одному із науково-дослідних інститутів. – розповідає доцентка. – Після навчань та сертифікованих державних спеціалізованих курсів, випускники можуть продовжити свою проектну діяльність в аспірантурі».

Наші студенти виявили захоплення та неабиякий інтерес до наукових досліджень колег, а також зацікавилися можливістю навчання і стажування в Альпійському університеті та Технічному університеті м. Ліберець.

«Приємно, що наші науковці-колеги, які перебувають далеко від України, не забувають рідний край, – зазначила керівниця гуртка Ольга Ястребова. – Вони з нами на зв’язку, готові поділитися своїми ідеями, напрацюваннями і здобутками. Це чудовий приклад для нашої молоді за будь-яких обставин залишатися вірними патріотами України, гордитися своїм походженням, популяризувати українську культуру і розвивати науку».