Учора, 17 квітня, відбулася зустріч представників реабілітаційного центру «4.5.0 Прикарпаття» зі студентами ОПП «Фізична терапія, ерготерапія» бакалаврського та магістерського рівнів ІФНМУ.

На заході були присутні й працівники, що здійснюють підготовку фахівців на згаданих освітніх програмах – завідувачі кафедр професорка Роксолана Нестерак, професор Ігор Чурпій, керівник відділу європейської кредитно-трансферної системи оцінювання (ECTS) та моніторингу якості освіти Василь Капечук, доцентка Наталія Голод, викладачки Олеся Янів та Леся Федорівська.

Під час зустрічі представники реабілітаційного центру висловили свою зацікавленість у майбутній співпраці зі здобувачами освіти та запропонували їм працевлаштування. Із науково-педагогічними працівниками обговорили вимоги до підготовки фахівців та подальші напрямки спільної діяльності.

Довідково: «4.5.0 Прикарпаття» – це реабілітаційний центр для військових, розміщений у місті Калуш. Основною місією закладу є допомога українським військовим, що передбачає пришвидшення процесу повернення до звичного життя та підвищення його якості після участі в бойових діях. Ідея створення центру належить Олегу Перегуді – командиру роти 80 десантно-штурмової бригади, який був посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. У 2014-2016 роках чоловік долучився до сил оборони АТО, а згодом на собі відчув як це – повертатися з фронту до цивільного життя. Після того, як Олег Перегуда пройшов цей непростий шлях, у нього виникла ідея створити місце, у якому військові матимуть можливість отримати допомогу та підтримку. 2021 року розпочалась робота над підготовкою проєкту. Однак на початку повномасштабного вторгнення військовий повернувся на фронт. Уже в червні 2022 року він загинув на Донеччині.

Сьогодні цю ідею продовжують втілювати в життя дружина Василина Перегуда, побратими та команда проєкту. Центр має стати місцем допомоги ветеранам і учасникам війни, де кожен зможе пройти курси фізичної та психологічної реабілітації, ерготерапії, а також зустрітися з друзями-військовими. Проєкт реалізовується силами команди, завдяки благодійним внескам небайдужих, грантам і фінансовій підтримці локального бізнесу.