У понеділок, 22 квітня, відбулася професійно орієнтована зустріч випускників медичного факультету Івано-Франківського національного медичного університету з генеральним директором КНП "Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради» Мироном Муликом.

На заході були присутні ректор університету Роман Яцишин, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Тарас Кобрин, декан медичного факультету Руслан Козовий, заступник декана Олександр Бойчук, керівник відділу працевлаштування студентів і випускників університету Іван Мельник.

На сьогодні тема ментального здоров’я у суспільстві є чи не найбільш стигматизованою та оповитою міфами. Відтак, актуальність таких зустрічей полягає в тому, що студенти можуть зрозуміти специфіку професій психіатра та психотерапевта і вирішити, чи бачать вони себе в цій галузі медицини. Окрім того, як зазначає Руслан Козовий, майбутні лікарі мають змогу отримати відповіді на ті питання, які їх цікавлять, і в такий спосіб позбутися своїх застережень та упередженого ставлення до згаданої спеціальності.

Як відомо, психічне здоров’я нерозривно пов’язане із фізичним: функціонування нашого організму нерідко залежить від психоемоційного стану, і навпаки. Особливо виразно це простежується в сучасних реаліях.

«З тієї ситуації, яку ми зараз маємо, рано чи пізно травматична епідемія закінчиться. Епідемія психологічна, психіатрична буде набирати сил. І вона буде тривати значно довше, ніж війна. Наслідки війни тривають десятиліттями. Фізичні травми переживаються, а з психологічними травмами складніше. Вже на сьогоднішній день маємо ситуацію, коли виникає гостра потреба у спеціалістах із ментального здоров’я – психіатрах, психотерапевтах. Це все один спектр», – наголошує Мирон Мулик.

Якщо дотепер потреба у психіатрах не була такою нагальною, то через воєнні дії на території нашої країни попит на них тільки зростатиме. Директор Центру психічного здоровʼя навів статистку, згідно із якою за два роки в кожній області повинно бути не менше 40 фахівців цієї галузі, щоби забезпечити лікарні відповідними кадрами.

Більше того, зараз психіатри необхідні не лише в спеціалізованих лікарнях, оскільки в пакеті медичних гарантій в багатьох медичних закладах є вимога мати серед лікарів психіатра чи психотерапевта. З огляду на це таким важливим було ближче знайомство шестикурсників з темою ментального здоров’я.

«Сьогоднішня зустріч із директором Центру психічного здоров’я є особливою, тому що це унікальний центр в нас в Україні. Закликаю випускників свідомо підійти до вибору майбутньої спеціалізації», – підсумував Роман Яцишин.