У рамках Всесвітнього тижня вакцинації, який щороку проводять в останній тиждень квітня, викладачі кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Івано-Франківського національного медичного університету нагадали про важливість імунізації та особливості проведення щеплень.

За даними МОЗ, поширення пандемії COVID-19 та повномасштабне вторгнення рф створили додаткове навантаження на нашу медичну систему, зокрема стали причиною суттєвого зниження рівня вакцинації. Проте потрібно пам’ятати, що часте перебування в укриттях, де є скупчення людей, обмежений доступ до води, наближають інфекційні хвороби до кожного. Відтак, імунізація – це свідомий вибір, який допоможе вам зберегти здоров’я, а отже, полегшить роботу лікарям.

Довідково: в Україні Національний календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію проти 10 захворювань: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи й епідемічного паротиту («свинки»).
• Гепатит В: протягом першої доби життя, а потім у 2 та 6 місяців.
• Туберкульоз: одне щеплення у проміжку між 3 і 5 добами життя.
• Кір, паротит, краснуха: у 12 місяців та 6 років.
• Дифтерія, правець: у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації проти дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46, 56 і так далі років.
• Кашлюк: у 2, 4, 6, 18 місяців.
• Поліомієліт: інактивована вакцина (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – у 6 та 18 місяців, а також 6 та 14 років.
• Хіб-інфекція: у 2, 4 та 12 місяців».

Лікарі зауважують, що якщо хтось з певних причин не зробив повторне щеплення в 26 чи 36 років, то не потрібно чекати віку кратного шести, оскільки основна вимога – не менше 10 років.

Окрім того, медичні працівники закликають українців пройти додаткову вакцинацію проти захворювань, які не входять в основний перелік, але є також небезпечними. Зокрема йдеться про імунізацію від коронавірусу, передсезонну вакцинацію проти грипу та інших хвороб.

«Наприклад, вакцинація проти пневмококової інфекції ще до початку ковіду планувалась доповнити Національний календар профілактичних щеплень, але спершу ковід, потім повномасштабна війна внесли свої корективи. Сподіваємося з року в рік, що ця вакцина буде внесена в календар щеплень. На сьогоднішній день вона рекомендована. Окрім неї, до рекомендованих щеплень належать ще менінгококова інфекція, вітряна віспа, ротавірусна інфекція, гепатит А і кліщовий енцефаліт. Це такі основні захворювання, проти яких людям також варто вакцинуватися», – наголошує доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Андрій Процик.