У п’ятницю, 23 листопада, на кафедрі інфекційних хвороб та епідеміології в рамках відзначення міжнародного тижня тестування на ВІЛ відбулося відкрите заняття на тему «ВІЛ-інфекція» зі студентами 30+ групи четвертого курсу медичного коледжу ІФНМУ. Заняття провела викладач Мар’яна Прокопович.

На занятті були присутні завідувач кафедри професор Олександра Пришляк, методист медичного коледжу ІФНМУ Олександра Федорак, доцент Тарас Кобрин, доцент Олександр Бойчук.

Навчальною метою заняття було на підставі знань епідеміологічних особливостей ВІЛ-інфекції вміти організувати і провести профілактичні та протиепідемічні заходи в осередку інфекції.

На занятті розглянули позиції глобальної ініціативи Fast-Track Cities, яка об’єднує найвпливовіші міста світу у спільній боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу. Для цього вже до 2020 року за рахунок впровадження інноваційних муніципальних підходів щодо профілактики ВІЛ, доступу до лікування, підтримки хворих та інформування населення повинні бути виконані цілі «90-90-90»:

- 90% осіб, що живуть з ВІЛ повинні знати про свій ВІЛ-статус (на жаль, в світі кожен другий ВІЛ-інфікований не знає про свій статус);
- 90% осіб, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус, повинні отримувати відповідне лікування (призначення антиретровірусної терапії);
- 90% осіб, котрі отримують лікування повинні досягнути рівня вірусного навантаження, яка є невизначальним (< 20 копій РНК ВІЛ в 1 мл крові).

До 2030 року планується виконати цілі «95-95-95».

Як можна допомогти?

1. Поділися цією інформацією із друзями в соцмережах. Це може врятувати чиєсь життя.
2. Пройди тестування на ВІЛ та знай свій ВІЛ статус. Це – твій особистий внесок у боротьбу з епідемією.

Важливо, що кожен студент групи особисто підписав інформовану згоду на проходження тесту на ВІЛ та пройшов тестування в обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ-інфецією/СНІДом.

Також, під час практичної частини заняття студенти вдосконалювали навички та відпрацьовували алгоритми проведення екстреної постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції у працівників при виконанні професійних обов’язків.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma