В Івано-Франківському національному медуніверситеті проводять курси з надання домедичної допомоги в умовах бойових дій. Студентів вишу, медпрацівників та охочих містян навчають проводити огляд травмованих, серцево-легеневу реанімацію, а також зупиняти кровотечі. Початок навчань щодня об 11 годині.

Курси проводять працівники медуніверситету. Викладачка Олеся Мороз розповідає, як спинити кровотечу за допомогою джгута-турнікета SOF. Для цього його накладають вище за рану, звідки витікає кров.

«Ми закручуємо паличку – так звану закрутку і прослуховуємо, чи є пульс. Якщо пульсу немає – це свідчить про те, що джут правильно накладений і перестає фонтанувати кров. Тобто струмінь потоку крові зменшується поступово. Далі ми фіксуємо час, коли наклали турнікет. Турнікет накладається до двох годин», – каже Олеся Мороз.

Присутніх вчать, як робити серцево-легеневу реанімацію. Викладачка медуніверситету Мар’яна Максим’як каже, така реанімація є необхідною для пацієнта, який перебуває у стані клінічної смерті.

«Клінічна смерть – це найбільш загрозливий стан, який упродовж п’яти хв може закінчитися біологічною смертю. Клінічна смерть триває тільки п’ять хв. У нас є цей «золотий» час, щоб ми встигли провести невідкладні заходи – серцево-легеневу реанімацію, аби врятувати людині життя», – розповідає викладачка університету.

Також на курсах розповідають, як правильно поставити пацієнта у стабільне бокове положення. За словами Мар’яна Максим’як, це вміння буде актуальним, якщо у пацієнта відсутня свідомість, але є пульс і дихання.

«У цьому випадку є велика загроза асфіксії саме механічного характеру через западання язика. Щоб цього не сталося, нам потрібно повернути пацієнта у стабільно бокове положення. Робити це – досить просто. Одна рука, яка лежить з вашого боку, відводиться вверх. Наступна рука заводиться за шию, фіксується шийний відділ хребта до черепа. Нога з протилежного боку згинається в колінному суглобі. Наступне, що ми маємо зробити, – повернути хворого на себе. Ми беремо за колінний суглоб, за ліктьовий і просто обертаємо на себе», – розповідає Мар’яна Максим’як.

«Далі ми розгинаємо нижню ногу так, щоб опора була на два суглоби. Наступна маніпуляція – беремо кулачок і ставимо між підборіддям і грудною кліткою для того, щоб перевірити, чи немає перетискання верхніх дихальних шляхів. Якщо таке є, просто голову дещо відводимо назад», – пояснює Мар’яна Максим’як.

«Наше завдання – врятувати життя. І найперше нас цікавить чи є пульс на магістральних судинах. Це треба зрозуміти чітко. Реанімацію проводимо на спині...», – пояснюють викладачі кафедри військової медицини та медицини катастроф.

Як зазначає завідувач кафедри Валерій Левченко, зацікавлених багато, як серед студентів, так і викладачів вишу, тож навчання будуть продовжувати. Реєстрація відкрита за посилання:


2 березня  https://forms.gle/3caEXv1uR8tjivSm9

3 березня  https://forms.gle/sG14dmVaxkGgPM9h7  

4 березня https://forms.gle/zWR31qQxjjScemXAA

Також навчання з надання першої домедичної допомоги проводять і для охочих містян. Для цього потрібно зареєструватися за посиланням:

2 березня  https://forms.gle/LnfScXF5J6K6vFmP8

3 березня https://forms.gle/jdvaoZzmCEju8ToR9

4 березня https://forms.gle/sThKcL1zZwot8o4P9

 

Стежте за оновленнями та стрімом на Facebook-сторінці вишу.

Віримо в перемогу!

Підтримуємо Збройні сили України!

Слава Україні!

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
25
26
27
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma